Behandelkeuze: homeopathie of praattherapie?
Je kunt kiezen uit een homeopathische behandeling (met geneesmiddel) of een sessie praattherapie, gericht om te praten over een mentaal-emotioneel probleem dat je ervaart.
Het verschil tussen een homeopathische behandeling en praattherapie
Een behandeling homeopathische geneeskunde kijkt naar het totaalbeeld van de uniekheid van jou als mens, met de klachten/symptomen die je ervaart. Dit kan ziekte zijn maar ook lichamelijke en/of mentaal-emotionele klachten waar je vanaf wilt. Het eerste consult voor een volwassene duurt ca. 1,5 uur. Voor een kind ca. 1 uur. Op dit beeld met de klachten wordt een homeopathisch geneesmiddel ingezet.
Een sessie praattherapie gaat in op een specifiek mentaal-emotioneel probleem. Als je behoefte hebt om jouw hart te luchten en/of een andere kijk, zonder oordeel. Het kan fijn zijn om te praten met iemand buiten de vertrouwde cirkel. Maar ook als je niet veel mensen in de omgeving hebt waar je jouw hart kunt luchten. Meer informatie over een sessie praattherapie? Volg deze link.
Wat kun je verwachten tijdens een homeopathisch consult?
Het eerste consult duurt circa 1 tot 1,5 uur. In dit gesprek bespreken we fysieke, mentaal/emotionele symptomen. Verder ook de omgevingsinvloeden, persoonlijke geschiedenis, ziektegeschiedenis maar ook de ziektegeschiedenis van familie. Hierdoor ontstaat een totaalbeeld. Na het gesprek zet ik deze informatie zorgvuldig op een rij. Op basis daarvan kies ik een geneesmiddel dat past bij jouw unieke zijn. Tijdens een vervolgconsult na 4 tot 6 weken bespreken we jouw ervaring en de vordering.
Homeopathie behandelt de symptomen en ervaring van de klacht, niet de algemene naam
Bijvoorbeeld “Ik heb migraine“. Dit is een algemeen woord maar hoe wordt dit ervaren? De één ervaart de pijn bovenop het hoofd, de ander aan de voorzijde. Wanneer en hoe is dit ontstaan? Gaat er iets aan vooraf, etc. Hierdoor ontstaat een beeld hoe migraine wordt ervaren. Maar ook bijzonderheden zoals: “als ik omhoog kijk, ontstaan er klachten”. Kortom, homeopathische geneeskunde behandelt de mens met de klacht in zijn geheel. Niet de algemene naam. Al lijken de klachten op het eerste gezicht op die van een ander, jouw ervaring is uniek. Daarom kan het zijn dat 5 mensen met ogenschijnlijk dezelfde klacht, elk een ander passend geneesmiddel voorgeschreven krijgen.
Kinderen
Kinderen die de leeftijd hebben dat ze zelf kunnen (en willen) vertellen, worden zoveel mogelijk aan het woord gelaten. De praktijk wijst uit dat zij heel goed in staat zijn om te vertellen hoe ze zich voelen. En lukt dit niet dan vinden we een andere weg. Bij de allerkleinsten zijn de ouders uiteraard leidend.
Tieners
Afhankelijk van jouw leeftijd kun je bepalen of je het consult met of zonder ouder/opvoeder doet. In de praktijk zie ik dat een tiener zich veelal vrijer voelt zonder. Afhankelijk van de informatie en de leeftijd bespreken we wat er aan informatie wordt gedeeld. Merk je tijdens het consult dat je een aantal dingen niet zeker weet dan kan ik dit altijd nog navragen bij jouw ouder/opvoeder. En vind je het fijn als er iemand bij zit dan is dit uiteraard prima. Het draait om jou. Voel je vrij, alles is bespreekbaar.
Wat gebeurt er na het consult?
Na het eerste consult ga ik uitzoeken welk geneesmiddel past bij de ziekte/klacht(en) en de persoonlijkheid. Daarna ontvang je dit middel met een voorschrift hoe je het inneemt en hoe vaak. Ongeveer 3 dagen na de eerste inname hoor ik graag wat de eerste bevindingen zijn. Het is belangrijk om de voortgang nauwgezet in de gaten te houden en zo nodig het voorschrift aan te passen. Van daaruit bepalen we het volgende contactmoment.
Vervolgconsult
Na ca. 4 weken volgt het vervolgconsult. Dit duurt maximaal 1 uur. Tijdens dit vervolgconsult gaan we de klachten na die in het eerste consult zijn besproken en hoe het op dat moment voelt. Is er verder nog iets veranderd, etc. Op basis daarvan wordt bekeken of hetzelfde geneesmiddel nogmaals wordt herhaald of dat er een keuze wordt gemaakt voor een ander geneesmiddel.
Reguliere medicatie
Tijdens de behandeling kun je de eerder voorgeschreven reguliere medicatie blijven innemen. Complementaire & reguliere geneeskunde kunnen prima naast elkaar bestaan. Het kan zijn dat je uiteindelijk de medicatie wilt verminderen of stoppen na de behandeling. Dit doe je echter altijd in overleg met de (huis)arts die dit heeft voorgeschreven.